Sokan úgy gondolják, hogy a festés otthon házilag is elvégezhető, és ezzel sokat spórolhatnak a költségeken. Sajnos ezt meg kell cáfolnunk. A szaktudást, illetve szakembert nélkülöző festési, mázolási munkák, azaz a „otthoni megoldással” készült festett felületek olykor sokkal drágább megoldást jelentenek, hiszen csak a végén tapasztalja meg a tulajdonos, hogy az egészet újra kell festetni egy szakemberrel. Nem beszélve a végeláthatatlan festék foltok feltakarításáról.

No, de kezdjük rögtön az elején! Már az sem mindegy, hogy mihez milyen típusú (mihez/mire mi való) és milyen gyártmányú festéket alkalmazunk. Nem árt az adott festék címkéjét gondosan átolvasni vásárlás előtt.
Már az is sokat elárul a termékről és a gyártójáról, hogy mennyi információt árul el a címkén.

Szigorú előírásoknak kell megfelelni egy festéknek, és annak címkéjén található információknak is a felhasználó tájékoztatására. A minimális követelménynél többet illik elhelyezni a festék csomagolásán. Persze csak akkor, ha vannak a terméknek kimagasló tulajdonságai.

Bár sok esetben ez sem mindig egyértelmű. Ilyen esetekben jól jön a szakember személyes tapasztalata, aki akár 20-30 kanna festéket is felhord egy héten. Tehát elegendő tapasztalata lehet az évek során a gyártókról és a különféle festékekről, hogy mit mire és hogy érdemes használni, és mit nem szabad semmiképp felkenni.

Az sem mindegy, hogy hogyan történik az adott festék felvitele, és milyen védőeszközöket használunk. A szakember ezeket fejből tudja a terméktípus függvényében. Amennyiben elmulasztja a kellő óvintézkedéseket, abból komoly baj illetve akár tartós egészségkárosodás is eredhet. Akár égési sérülések is történhetnek a nem megfelelő festékoldó szerek használatakor. Lehet, hogy érdemesebb ezt a munkát mégis csak szakemberre bízni.

Az adott festék számos olyan jellemzővel bír, amit érdemes a dobozon feltüntetni. A legfontosabb információk közé tartozik a festék alkotóelemeinek listája, több nyelven. Erről a festékről rögtön kiderül, hogy vízzel hígítható, vagy sem, azaz hogy oldószeres, vagy nem, vagyis tűzveszélyes vagy sem. Maga az oldószer is számos veszély forrása lehet.

Rendkívül fontos az is, hogy az adott termék tartalmaz –e hozzáadott formaldehidet, és/vagy olyan kémiai anyagot, amit a formaldehid tárolására és folyamatos felszabadítására kevertek hozzá.

Az egészségügyi és biztonsági besorolásra is fontos odafigyelni. A KERMI-szám megléte a termék minőségellenőrzéséhez fontos. A gyártási idő és a lejárat dátuma is a lényeges, kötelező tudnivalókhoz tartozik.

A helyes festékválasztást követően a felhordás fajtája, eszköze is igen lényeges. A felhordási és az előkészítési technológia ismerete is szempont.

Senki sem szereti, ha csíkos, szőrös, vagy durva felület lesz a végeredmény. Esetleg felpikkelyesedik, lepereg, vagy foltokban takar a felhordott festék.

Bízza ránk festési munkálatait. Igényeljen tőlünk díjmentes felmérést és kérjen tőlünk árajánlatot.

Ne feledje! Sok esetben az olcsóbb a drágább, ha újra kell csinálni!