Az ipari tégla

Mária Teréziának köszönhetően Ausztriában is nagy hagyománya lett a téglagyártásnak. A császárnő rendelkezésére felépítették a császári és királyi téglagyárat Bécs Wienerberg nevű részén, ahol alig pár évtizeddel később már egymillió darabot tudtak előállítani. A gyár száz év elteltével még mindig működött, a vállalat 1849-ben már harmincmillió falazó-, és négymillió burkoló téglát állított elő.

1865-ben megkezdték az első körkemence építését, és a Wienerberger téglagyártó cég két évvel később már tízezer embert foglalkoztatott.

A téglagyártás gépesítését elsőként Angliában dolgozták ki, a technológia tökéletesítését azonban már Németországban végezték: igazán nagy újítást jelentett a berlini gyáros, Schlickeysen (1854) szalagprése, és Friedrich Hoffmann építőmester 1858-ban porosz és osztrák szabadalomként bejegyzett körkemencéje. A gépesítésnek köszönhetően a tégla előállítása soha nem látott méreteket öltött. A legnagyobb modernista építészek, ezekben az időben fedezték fel maguknak a sok ezer éves építőanyagot; újfajta technikai eljárásokat dolgoztak ki, ennek köszönhetően számos új termék került a piacra.