A tégla történetéből

Nincs még egy olyan építőanyag, minek története olyan hosszú utat járt volna be, mint a tégláé. Tízezer évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az emberiség az agyagtéglából eljusson a modern kor csúcsminőségű építőelemeihez. A múltat és a jelent ismerjük, vajon mit tartogat a jövő?

Az agyagtégla, a fa és a kő mellett, az első építőanyag, amit az ember maga állított elő. Az agyagtéglát már Kr.e. 10 000-8000 körül ismerték és alkalmazták. Egyiptomban nílusi iszapból és tevetrágyából készítették az építőelemet, formába öntötték, majd a napon kiszárították. Az emberek hamar felismerték, a hagyományos agyagfallal szemben az agyagtéglának számtalan előnye van: az agyagtégla szállítása könnyebb, a téglából emelt falak jóval ellenállóbbak.

Az első sima felületű tégla Kr.e. 6300-ból, Mezopotámiából származik, az égetett téglát, ami a ma használt tégla elődje volt, Kr.e. 3500 körül kezdték el használni. Nem telt bele ezer év, és felépültek az első monumentális téglaépületek, templomok. Az ásatások során feltárt babiloni téglák például azt mutatják, hogy az Eufrátesztől keletre elterülő város négy millió négyzetméteres területet ölelt fel, melyet téglafal vett körül.

A téglagyártás Kr.e. 500 körül virágzó üzletággá nőtte ki magát. Korszerű égetőkemencékben készült a tégla, elkezdték mázzal bevonni, de a tégla szobrászi megformálását is ismerték már. A hosszú utat megtett építőanyag előállításának technikája pedig tovább finomodott, újabb és újabb technikákat kísérleteztek ki úgy az előállítása, mind a tégla felrakása terén. A tégla segítségével a hagyományos építmények mellett megannyi remekmű is született: Kr.e. 500 körül épült a híres babiloni Istar-kapu és Dáriusz palotája Susában. Az 1200-as években eljutott a tégla Európába és Ázsiába; ismerték az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig, Észak-Afrikától Közép-Ázsiáig, elterjedésében a legnagyobb szerepet a vallás játszotta. A keresztény kolostorokat, a buddhista szentélyeket, a kínai pagodákat, az iszlám mecseteket mind-mind téglából építették.